Te dik of te dun?!
Zoals je misschien al wist is het schadelijk als je paard te dik of te dun is, hieronder vertel ik hoe je kan zien of je paard te dik of te dun is, hoe je het kan voorkomen en hoe je ervoor kan zorgen dat je paard op het juiste gewicht komt! Te dikke paarden kunnen obesitas, suikerziekte, of andere ziektes krijgen ook slijten de pezen en gewrichten sneller en heeft het paard moeite met bewegen.
Is hij te dik?
Wil je weten of je paard te dik is? test dan het volgende:
- Kun je de ribben voelen (met je hand strijken over de paardenbuik terwijl je een beetje drukt)?
- Kijk naar de nek is er geen vet laagje boven aan de manenkam te zien en voelen?
- Kijk naar de benen, zijn deze in verhouding met de buik niet extreem dun?
- Kijk van een afstandje naar de buik van je paard, ziet de buik er niet dik uit in verhouding met de rest?
HOUD WEL REKENING MET EVT. WINTERVACHT IN DE WINTER!
Als al deze punten kloppen is je paard waarschijnlijk niet te dik. Twijfel je toch laat dan een ervaren volwassene kijken.
Is hij te dun?
- Kun je de ribben zien?
- Kijk naar de nek zijn er botjes te zien of te voelen?
- Kijk naar de benen, zijn deze in verhouding met de buik niet extreem dik?
- Kijk van een afstandje naar de buik van je paard, ziet de buik er niet dun uit in verhouding met de rest?
- Kun je de ruggegraat duidelijk zien en voelen?
- kunt je de bekken zien (ziet de kont er erg hoekig uit en je ziet de botten)?
- Is de vacht dof?
- Is hij nog niet oud?
kun je op veel antwoorden ja antwoorden dan is het paard waar schijnijk te dun.
Hoe krijg ik mijn paard dunner?
Het is als eerste heel belangerijk dat je word geholpen door een ervaren volwassene of een dierenarts!
Voor je begint met afvallen vraag je hulp van een volwassene of dierenarts. Ook maak je een goede foto van de zijkant van je paard zo kun je later zin of het paard al wat dunner is.
Je weet dat je paard te dik is maar ja wat doe je er aan? Nou begin eens met kijken hoeveel bewegng en voer het dier per dag krijgt. Als voorbeeld nemen we even een paard dat van 9 (smorgens) tot 6 uur (savonds) buiten in de wei staat en s'avonds op stal met een halve baal hooi, en 1000 gram sportbrok. Het dier dat wij als voorbeeld nemen word heeft bijvoorbeeld het volgende bewegingsschema:
Maandag: 30 minuten stapmolen of buitenritje 40 minuten
Dinsdag: niks
Woensdag: longeren 20 minuten of vrijheids dressuur 25 minuten
Donderdag: dressuurles
Vrijdag: niks
Zaterdag: Verschillend (Buitenrit, zelfstandig dressuur/springen, zonderzadel of wedstrijd)
Zondag: niks
Dan maak je een lijstje wat het paard eet per dag bijvoorbeeld:
- onbeperkt gras van 9 tot 6 uur.
- een halve hooibaal
- 4000 gram sportbrok/krachtvoer
- 5 wortels
- 2 handjes mais
- 1 handje bix
Kijk dan even naar het bewegingsschema van je paard wat je net gemaakt hebt, zou je het paard meer kunnen laten bewegen?
Ja! je zou op dinsdag met je paard een intesieve buitenrit kunnen doen en op vrijdag zelfstandig gaan springen of dresuren, ook zou je de stapmolen nog een keer extra kunnen inplannen op donderdag. Zo kijk je dus goed naar het schema van jou paard en kijk of hem wat meer kan laten bewegen, bouw dit wel op en doe niet inneens elke dag een uur extra training maar begin met een uurtje meer in de week, zo bouw je het op. Als je inneens veel meer beweging geeft krijgt het paard namelijk veel spierpijn. Het is heel belangerijk dat je goed uitstapt. Je kunt je paard ook laten afvallen zonder schema, maar door hem gewoon elke dag zoveel mogelijk te laten bewegen, je kunt vele dingen doen om je paard beweging te geven:
- grondwerk
- longeren
- vrijheidsdressuur
- rijden (dressuur, springen, buitenrit, zonder zadel)
- mennen (?)
Als je het bewegen wat meer op gebouwd hebt kijk je naar het eten van je paard, zou je hem misschien iets minder kunnen geven? Zo zou je ons voorbeeld paard bijvoorbeeld wat minder mais kunnen geven. Let op! je mag nooit zomaar inneens veel minder voer geven daar zou hij namelijk futloos van worden, buikpijn krijgen of zelfs erg ziek worden! begin dus als je normaal bijvoorbeeld 200 gram mais geeft op een dag, hier 150 van te maken. Als je paard hier dan (na ongeveer 1, 5 week) aan gewend is kun je dit vermideren naar 100 . Ook kun je de sportbrok iets afbouwen (in 1 maand bijvoorbeeld van 3000 gram naar 1500 gram gaan). Als je paard hier geen last van heeft kun je ook wat minder bix gaan geven, of wat minder wortels, maar let nog steeds op dat je zorgt dat je niet inneens veel minder geeft en dat het paard nog wel belangerijke voedingstoffen binnen krijgt. Je zou je paard ook een graasmasker om kunnen doen tijdens zijn weidegang, dit ziet er zielig uit maar het is niet zielig, het zorg er voor dat je paard iets mider gras kan eten, maar nog wel kan drinken en nog wel de wei op kan, de meeste dieren hebben er geen last van! Als je naar een tijdje alle onbelangerijke dingen (zoals wortels, mais, en bix) wat verminderd hebt (niet te veel weglaten alleen verminderen) en wat meer beweging geeft kun je waarschijnlijk het paard al wat dunner zien worden, omdit zeker te weten kun je nog een foto maken van de zijkant, en hem vergelijken met je eerste foto. Lukt dit niet? Is je paard nog steeds veel te dik? Dan is het verstandig om eens een dierenarts naar je paard te laten kijken, en te checken of je paard mischien wormen heeft. De kans is namelijk groot dat je dier ziek is of wormen heeft. Is dit niet het geval? Vraag dan aan je dierenarts hoe je het paard kan laten afslanken en laat je schema zien. Het is ook erg verstandig om je paard af en toe een mineralen koek te geven (speciaal voor paarden) en te zorgen dat hij altijd een liksteen tot beschikking heeft. Pavo Summerfit koek is bijvoorbeeld een goed idee er zitten veel mineralen in (die misschien weg blijven door je dieet) zodat je paard gezond blijft, het beste zijn 2 koeken per week (even googlen).
Hoe krijg ik mij paard dikker?
Let op! Hierbij kun je het beste altijd een dierenarts om raad vragen (het is heel erg schadelijk als je het niet goed doet), als dit echt niet kan/mag vraag dan een ervaren volwassene om hulp. Voor je begint met meer voeren, laat je altijd eerst je paard zijn tanden contoleren, en laat je hem onderzoeken naar ziektes (door een dierenarts/veearts). Het gebeurt namelijk erg vaak dat te dunne paarden ziek zijn of last van hun tanden hebben, en dan heeft meefr voeren natuurlijk weinig zin en is zelfs niet verstandig. Laat indien mogelijk een paardentandarts langskomen en je kunt het beste ook een lichamelijk onderzoek laten doen bij je paard. Controleer ook of je je paard wel ontwormd hebt!
Heeft je paard geen last van zijn tanden, en is hij ook niet ziek? Maak dan een goede foto van de zijkant. Daarna kijk je naar wat voor voer het paard krijgt, en hoeveel beweging (Zie het schema bij 'hoe krijg ik mijn paard dunner'). Zou je hem misschien iets meer hooi kunnen voeren, of wat langer op de wei kunnen zetten. Als je paard al veel hooi krijgt En al vaak op de wei staat is het misschien een mogelijkheid om een kleinbeetje maismeel te voeren hier word je paard dikker van (let op! een klein beetje en altijd opbouwend en nooit zommaar in een keer!!). Of bijvoorbeel wat gewoon mais of meusli. Ook zou je het dier af en toe slobber (natte zemelen) kunnen geven of wat meer wortels.
Voorkomen, gevolgen, wintervacht, gezond en oude paarden.
Het is erg belangerijk dat je je paard niet te dik laat worden, voorkomen is namelijk altijd beter als genezen! Dit kun je doen door er voor te zorgen dat je paard genoeg beweegt, zoveel mogelijk in de wei staat met vriendjes, niet meer brokken/biks/mais krijgt als nodig is en en natuurlijk gezond is. Het is wel heel belangerijk dat je zorgt dat je paard iets te knabbelen heeft, dit bevorderd de spijsvertering en is belangerijk om je paard gezond te houden, het is dus goed ook een hooinet met kleingaten te nemen, zo heeft het dier wat te knabbelen maar eet het niet te veel. Ook kun je hem wat stro of een wilgentak geven. Zorg er dus voor dat je paard niet de dik of te dun is, en let goed op zodat je er op tijd bij bent als het paard aankomt!
De gevolgen kunnen er groot zijn als je paard te dik is of zelfs obesitas heeft (hele erg vorm van te dik zijn die erg gevaarlijk is). Je paard diabetes krijgen maar het is ook slecht voor de bloedvaten, deze kunnen dichtslibben, er kunnen bloedpropjes komen. Ook is het slecht voor de botten, pezen en gewrichten omdat deze veel meer gewicht mee dragen, en ga zo nog maar ven door, overgewicht kan zelfs dodelijk zijn. Door overgewicht word bewegen ook moeilijker. In Nederland zijn helaas veel te veel paarden te dik, misschien wel meer als de helft! Het gaat hierbij meestal om sobere paardjes als Haflingers, Friezen, Fjorden, Shetlander en Ijslanders, maar ook sportpaarden zijn vaak te dik. Als we het dan toch over gevolgen hebben, wil ik nogmaals benadrukken dat het erg schadelijk (en gevaarlijk) is als je het paard zommaar inneens veel meer of minder eten geeft, je paard kan hier erg ziek van worden.
In de winter kan schijn soms bedriegen, door de wintervacht lijkt een paard namelijk dikker en kun je de ribben moeilijker voelen, let dus goed op of het misschien door de wintervacht komt dat je de ribben niet kunt voelen of als je paard te dun is je door de wintervacht je niet door hebt dat hij te dun is omdat je de ribben niet kunt zien.
Zoals ik al vaker gezegd heb is het erg belangerijk dat je paard gezond is voor je begint met afvallen of bijkomen, dikwijls komt het over of ondergewicht namelijk door ziektes of door de tanden van je paard. Kijk goed naar je paard, als hij eet vallen er dan stukjes of propjes eten uit zijn mond, of kwijlt hij heel erg? Tijdens het rijden, doet hij dan vaak zijn mond open of protesteerd hij tegen het bit? waarschijnlijk heeft het paard last van zijn mond en word hij daarom steeds magerder! Laat als je dit ziet een paardentandarts komen. Kijk ook goed naar de ogen en vacht, zijn zijn ogen helder? en glanst zijn vacht? Dan is dat in ieder geval goed, kijk ook of je het dier wel ontwormd hebt en is het dier niet lusteloos? Waarschijnlijk is het dier dan wel gezond. Let ook goed op of hij wel genoeg drinkt, en kijk naar de kleur van het tanndvlees (Licht roze is goed, rood wit blauw of paars niet!). Zo dat je zeker weet dat het niet aan zijn gezondheid ligt als je bijvoerd. Als je paard te dik is, kijk dan ook eens goed naar zijn ogen, vacht, en wormenkuur. Zodra je ook maar aan iets twijfeld vraag je een volwassene of je misschien een veearts/dierenarts moet of mag bellen!
Soms kan iets ook erger of minder erg lijken als het is door de bespiering van je paard.
En als laatste wil ik nog even vermelden dat het normaal is dat oude paarden iets magerder worden, maar zo gauw je twijfel aan de gezondheid moet je even hulp vragen!
paard dat goed op gewicht is:
Hopelijk hebben jullie er iets aan en leren jullie ervan, suc6!
!!IK BEN NIET VERANTWOORDELIJK ALS ER OOK MAAR IETS MISLOOPT TIJDENS HET AFVALLEN OF BIJKOMEN!!
Reactie plaatsen
Reacties