paardenwerkstukken

Wil je een werkstuk over paarden maken en heb je hulp nodig? Hieronder kun je mijn werkstuk over westernriding lezen. Het is niet de bedoeling dat je hem kopieeert maar je kunt hem natuurlijk wel gebruiken om je eigen werkstuk aan te vullen:

Let op: De foto's en plaatjes, en verschillende lettergrootes en lettertypes zijn helaas verdwenen!

Heb jij ook een paarden werkstuk gemaakt? Stuur hem in en hij komt op de site!

Mijn cijfer op het werkstuk hieronder was een zeer goed (vergelijk baar met een 9,5)

 

 

 

 

Westernriding

 EIGENDOM VAN BEHEER

Hoofdstukken

  1.  Inleiding
  2.  Wat is westernrijden?
  3.  Anders
  4.  Geschiedenis
  5.  Onderdelen
  6.  Tuig en kleding
  7.  Maneges, verenigingen, clubs en organisaties
  8.  Meest gebruikte westernrassen
  9.  Uitleg woorden
  10.  Bronvermelding
  11.  Foto’s
  12.  Slot

 

 

  1.    Inleiding

Ik doe mijn werkstuk over westernrijden omdat het mij een interessant onderwerp lijkt, het over paarden gaat en er veel over te vinden is. Ik rijd zelf geen western maar het lijkt me wel gaaf.

Bij moeilijke  woorden die temaken hebben met paarden staat een * die kun je opzoeken in de moeilijke woordenlijst achterin.

 

 

  1. Wat is westernriding?

Westernrijden  is een Amerikaanse stijl van paard rijden, wat oorspronkelijk komt van de cowboys. Het gaat er om dat je met zomin mogelijke en zo klein mogelijke hulpen je paard bestuurt. Moeilijke oefeningen doet  en een echt team bent met je paard (net als bij dressuur), koeien samen drijft, of een parcours aflegt. In Amerika word bijna alleen western gereden. Westernrijden kan met elk paard, omdat het gewoon een stijl is van hoe je met je paard rijd. Western rijden is nog niet heel lang in Nederland maar word steeds populairder. Bij het westernrijden zijn er verschillen categorieën, er worden ook wedstrijden gehouden. Ook bestaan er verschillende soorten tuig, en zijn er rassen die het meest voor western gebruikt worden.  Western rijden is heel anders als andere paardrijcatogorieen. Zo streven ze voor andere dingen, hebben andere gangen en rijden anders. Western rijden is oorspronkelijk bedoeld om koeien te drijven, bij Engels rijden (dressuur en springen) is dit heel anders dit is bedoeld voor het oorlog voeren en voor de jacht (slipjachten). Western kan door iedereen gereden, en ook door alle soorten paarden. Western is wel iets populairder onder  de jongens en mannen als dressuur. Ook zijn er vele westernrijders die geen wedstrijden rijden maar alleen recreatief en bijvoorbeeld buiten.  Western rijders die wel wedstrijden rijden doen dit in verschillende categorieën, van beginner tot professional.  Er bestaan zelfs western maneges en fokkerijen. Bij western rijden word voornamelijk gereden met  de zit van de ruiter en door de teugels tegen de hals te houden (als je de teugels links tegen de hals legt gaat het paard naar rechts en andersom) .

 

 

 

 

 

 

  1. Anders

Western rijden is heel anders als andere paardrijd- categorieën.  Zo streven ze voor andere dingen, hebben andere gangen en rijden anders.  Western rijden is oorspronkelijk bedoeld om koeien te drijven, bij Engels rijden (dressuur en springen) is dit heel anders dit is bedoeld voor het oorlog voeren en voor de jacht (slipjachten).  Ook is western rijden veel populairder onder de jongens en mannen als Engels rijden.  De hulpen zijn anders (dingen die je met je zit, je benen, je stem en je handen doet om het paard zo te laten lopen als jij wilt) zo gebruik je bij de dressuur alles te gelijk en heb je rechtsreeks contact met het paard, bij western rijd je alleen met losse teugels die je tegen de hals legt om te sturen en met je zit door je gewicht te verplaatsen. Bij gewoon rijden heb je stap (gewoon lopen*), draf (rustig rennen*), en de galop (hardste gang*). Bij western rijden is dat anders er zijn meer gangen en ze heten anders:  Bij western bestaan wat meer gangen dan in de dressuur:

Walk

Jog

Trot

Lope

Canter


De walk is eigenlijk de stap. Een 4 tact gang die zuiver en gelijkmatig moet zijn, dit betekent dat het paard in ritme moet lopen. De jog is een 2 tact gang (2 voeten tegelijk aan de grond). Het is een hele rustige draf waarbij de ruiter moet doorzitten (blijven zitten in het zadel) . De jog kan alleen uitgevoerd worden bij een goede verzameling, dit betekent dat het paard zijn lichaam goed gebruikt en het inkort. De trot is een wat snellere gang dan de jog.. De lope is een galop waarbij ook hier een goede verzameling nodig is. De lope is een 3 tact gang dat betekent dat het paard drie voeten te gelijk aan de grond heeft- dan zweeft en weer over nieuw. De canter is zoals in de dressuur een galop. Bij de jog en de lope kent men ook extended. Extended wil zeggen verruimen. Dus een extended lope is een galop waarbij het paard moet verruimen, dus niet versnellen. Verruimen wil zeggen grotere passen maken. Ook streven ze naar iets anders:

Bij dressuur is dit bijvoorbeeld een correcte houding voor het paard:

Het gaat hierbij namelijk er om dat het paard nageeflijk word (heeft te maken met ontspanning), goed reageert op de hulpen en de oefeningen goed uitvoert. Dit kun je zien bij plaatje B, dit paard loopt Dressuur correct.

 

Bij western is dit wel ongeveer het zelfde alleen is het hier de bedoeling dat het paard zo kalm en ontspannen mogelijk oogt , dat het hoofd laag gedragen word, en de nek licht gestrekt. Een goed westernruiter zit op een ontspannen manier, geeft lichte hulpen, heeft het paard volledig onder controle.

 

 

4. Geschiedenis

Western rijden is ontstaan door het werk van Amerikaanse cowboys, op de ranches  was er altijd veel werk te doen. Zoals vee drijven, tellen en brandmerken.  Doordat ze cowboy grote afstanden af moesten leggen en door het zware werk dat ze moesten doen zochten ze naar een comfortabel zadel en wendbaar, werkwillig paard met veel uithoudingsvermogen.  Ze gingen steeds meer gericht op deze paarden fokken. Ook bedachten ze zadels die lekker zaten, zo bedachten ze bijvoorbeeld zadels met een knop voor op bij het veedrijven hadden de cowboys namelijk iets nodig om hun lasso aan te binden. Om op een ranch te mogen werken moesten ze vaak proeven doen zo als laten zien dat ze vee kunnen drijven. Of ze deden wedstrijdjes om te kijken wie er beter was. Zo er kwamen verschillende disciplines  en zelfs wedstrijden.

Tegenwoordig word western gereden door zowel recreatieruiters als wedstrijdruiters. Het word niet meer alleen in Amerika gereden maar ook in andere landen zoals Nederland.

 

 

  1. Onderdelen

Western rijden bestaat uit verschillende onderdelen die ze ook wel disciplines noemen.

Dit zijn de meeste bekende disciplines:

Aan de hand:

*Halter

Hier word gelet op de bouw, gangen en kleur van het western paard.

 

* Showmanship

Dit lijkt op Halter alleen niet gelet op de bouw van het paard. Hierbij word er aan de hand een proef (oefeningetjes)  gelopen hierbij word vooral gelet op de verzorging van het paard en hoe de ruiter het paard voortbrengt.  Deze categorie is alleen voor amateurruiters.

Rijden zonder vee:

* Pleasure

Rijden voor de jury die opdrachten geeft (harder/langzamer/strekken/draaien) en die zo goed en netjes mogelijk door ruiter en paard uitgevoerd moeten worden.

*Barrel racing en  Polebending

Bij Barrel racing word er zo snel mogelijk om tonnen die in ene driehoek staan gereden, daarna word er snel naar de finish geracet. De snelste wint  . Het gaat hier vooral en om snelheid en er om dat het paard elastisch is om zo snel mogelijk om de tonnen te racen.

 

Bij polebending staan er palen op een rijtje hier moet zo snel mogelijk door geslalomd  worden.

 

* Reining

Dit is te vergelijken met dressuur, hierbij worden figuren gereden (cirkels/ galopwissels/ rollbacks of terwijl snel een rondje draaien met de voorbenen om de kont die stil staat /spins of terwijl snel draaien om het voorbeen/stops of terwijl uit een harde galop ineens stoppen/keihard galopperen.) het gaat er om dat alles zo netjes mogelijk gereden word.

 

* Trail

Bij trail word het buiten rijden in de vrije natuur nagedaan, zo zijn er bijvoorbeeld hindernissen met hekjes die je moet openen, pionnetjes, bruggen om over heen te rijden  en sluiten maar ook doolhofjes van balken.

 

* Western horsemanship

Dit is een combinatie tussen reining en pleasure.

Rijden met vee.

* Cutting

Hierbij is het de bedoeling dat er een rund uit een kudde runderen gedreven, en uit de groep gehouden word. Deze categorie word niet tot weinig in Nederland gereden.  Vroeger was dit op ranches noodzakelijk om zieke kalveren uit de groep te halen en om te brandmerken.

 

 

 

* Roping (niet toegestaan in Nederland)

Hierbij word een koe/rund of wild paard gevangen met een lasso.

 

* Teampenning

Dit lijkt op Cutting alleen dan word het met meerdere ruiters gedaan.

* Working cowhorse

Hierbij word een koe of stier door de ring gedreven.

 

  1. Tuig en kleding

Voor het westernrijden, is ook speciaal tuig ontwikkelt in de vorm van zadels, hoofdstellen en zelfs halsters.  Er zijn ook speciale kleding eisen (voor wedstrijden). Vaak worden hierbij bandages (* zie moeilijke woorden) en de manen en staart worden meestal losgelaten.

Zadels:  

Bovenaan het zadel zit een knop deze wat vroeger bedoelt om een lasso aan te binden, anders als bij een dressuur zadel zitten er bij westernzadels geen beugel riemen (beugels zijn die dingen waar je voeten in moeten) maar zitten de beugels, die trouwens ook anders zijn aan het zadel vast. Links zie je een western zadel rechts een dressuur zadel (het dressuurzadel ligt wel andersom).

 

 

Westernzadels zijn speciaal aan gepast voor het western rijden. Veel mensen vinden westernzadels erg lekker zitten. Daarom zitten er ook extra singels (riemen om de buik van het paard zodat het zadel blijft liggen) aan. Vaak zijn westernzadels mooi versierd met bijvoorbeeld zilveren studs, en leer bewerking (patroontjes in leer). De zadels zijn in verschillende kleuren leer en verschilt het model.  Onder het zadel worden speciale westernpads gebruikt (dit zijn dekjes onder het zadel zodat het zadel niet vies word en het lekker ligt op de rug van het paard) Deze zijn er in verschillende kleuren. zie foto op het paard onder deze tekst.  Hieronder een paar foto’s:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoofdstellen:

Bij western worden (bijna altijd)  hoofdstellen gebruikt zonder neusriem (* zie moeilijk woorden).  Er bestaan ook hoofdstellen die geen riempje achter de oren langs hebben (zoals normale hoofdstellen) maar een riempje om het oor. Aan het hoofdstel zitten vaak split reins, dat zijn teugels die aan het uiteinde niet aan elkaar vast zitten zoals normale teugels, de teugels zijn dus los van elkaar. Er word vaak gebruik gemaakt van vrij scherpe bitten (niet altijd) maar omdat er meestal met een hangend teugeltje gereden word is dit vooral voor de sier. Een trens bit (* zie moeilijke woorden) heet bij het westernrijden een snaffle. Vaak zijn de hoofdstellen ook mooi versierd.  Ook word er bij western af en toe bitloos  gereden met een touwhalster,  sidepul of Bosal (namen van bitloze hoofdstellen), meestal omdat mensen dit vriendelijker vinden omdat ze het paard geen pijn in de mond heeft maar soms ook omdat het mooier is of het paard er beter om reageert, alleen de Bosal is toegestaan bij wedstrijden.

 

 

                       Bitloos

Kleding  van de ruiter:

Tijdens het recreatief rijden, word er verschillende soorten kleding gedragen. Vaak een spijkerbroek, blouse en een cowboyhoed. Tijdens wedstrijden moet voorgeschreven kleding gedragen worden: Een westernhoed (met evt. ingebouwde cap), westernlaarzen, een hoog gesloten overhemd met lange mouwen (evt. met pullover). Eventueel mogen er wiel sporen gebruik worden en westernchaps met of zonder franje. Ook zijn witte bandages toegestaan in de meeste categorieën.  Ook zie je bij western vaak grote opvallende riemen.

 

     Cowboyhoed:

 

 

      Westernchaps, blouse en laarzen:

 

Westernlaarzen:

 

Wiel/westernsporen en westernriem:    en

  

 

 

 

 

 

 

 

7.Maneges, clubs en verenigingen.

Er bestaan ook maneges waar je western kan leren rijden, meestal voor zowel beginners die nog nooit gereden hebben als dressuur- of springruiters die al kunnen rijden. Vaak kun je op de maneges een eigenpaard meenemen of een paard van de manege. De maneges zijn er te veel om op te noemen. En natuurlijk verenigingen en clubs die bijvoorbeeld wedstrijden organiseren.

 

Verenigingen en clubs.

Western Ruiter Associatie Nederland (WRAN)

Dutch Arabian Western Riding Association (DAWRA)

Stichting Western Riding Nederland (SWRN)

Dutch Western Riding Festival  (DWRF

Federatie Nederlandse Westernverenigingen (FNW)

Dutch Paint Horse Club

Nederlandse Quarter Horse Association (NQHA)

Dutch Reining Horse Association (DRHA) 

American Appaloosa Horse Club Holland (AAHCH)

KNHS Reining Vereniging(KNHS RV)

Dutch Teampenning Association (DTA)

Western Riding Overijssel

Western Riding Fryslan

 

 

8.Meest gebruikte westernrassen.

Western kan gereden worden met alle paardenrassen (en kruisingen), western is immers een stijl van rijden die op welk paard kan worden toegepast. Wel is het ene ras iets geschikter als het andere, omdat ze iets wendbaarder en sneller zijn. Daarom worden (in de professionele) sport vaak Appaloosa’s ,American Quarter horses, American Paint horses en Arabieren gebruikt.  Behalve de echte western rassen zijn ook Fjorden en Haflingers populair. 

 

American Quarter horse:

 

 

De Quarter horse of American Quarter horse is één van de oudste en populairste Amerikaanse paardenrassen. Het ras komt uit het noordoosten van de Verenigde Staten. Het is een kruising van Arabische en Engelse volbloeden. Quarter Horses zijn zeer intelligent, betrouwbaar en rustig in de omgang. Quarter Horses zijn dan ook uitermate geschikt als politiepaard of om western te rijden. De naam van het ras komt doordat deze paarden uitblinken op een race over de korte afstand van een kwart van een Engelse mijl. De Quarter Horse is klein, met een stokmaat (*zie moeilijke woorden) tussen 1,35 en 1,60 m. Hij heeft een breed voorhoofd, een brede kaak. Verder een brede borstkas en een ronde kont, met de sterke spronggewrichten goed onder het lichaam, de rug vertoont amper de schoft. Quarter Horses hebben een uitstekend temperament en een grote intelligentie. Ze bewegen snel en zijn wendbaar en goed in evenwicht. Daarom is het ras zeer geschikt voor westernrijden. Quarter Horses komen ook voor in andere onderdelen van de paardensport, zoals Dressuur, maar je ziet dit ras het meest en het liefst in de Westernsport.

 

 

 

American Appaloosa Horse

 

De Appaloosa is een heel oud ras. De oude Chinese keizers noemden ze ‘Hemelse paarden’. In de 18e en 19e eeuw waren ze erg geliefd in Europa. In de Verenigde Staten hadden ze alles te maken met de Indianen, vooral met de Nez Percé-stam. Dat was de enige stam die doelgericht en selectief fokte en de Nez Percé stonden bekend als zeer goede paardenkenners. De Appaloosa heeft veel goede eigenschappen: uithoudingsvermogen, een heel goed karakter en ze kunnen veel. Verder hebben ze een sterk lichaam, goede benen en harde hoeven. Met de stokmaat tussen de 142 en 152 centimeter. De manen en staart zijn meestal dun. Ze hebben een uitstekende galop. Het hoofd is breed en de ogen zijn sprekend en levendig. De oren zijn zoals bij alle Amerikaanse paarden klein en spits, de hals is gespierd en de borst breed. De Appaloosa is zo opvallend door zijn bijzondere patroon. Er zijn veel verschillende patronen. Vaak hebben ze ook stipjes op hun neus.

American Paint horse

 

Een Paint is een bont paard met een zachtaardig karakter. In Nederland wordt de Paint gezien als een echt westernpaard en wordt het in bijna alle takken van de westernsport gebruikt. In Amerika wordt het paard echter voor alle disciplines gebruikt. Paint horses zijn paarden die geregistreerd zijn bij de American Paint Horse Association (APHA). Ze zijn familie van de American Quarter Horse. Om in het register te worden opgenomen moeten de Paint horses aan bepaalde kleureneisen voldoen.

Arabisch Volbloed (Arabier)

 

De Arabische volbloed ook wel de 'Arabier' genoemd, is een paardenras dat afstamt van Arabische paarden uit Noord-Afrika en het Oosten. Het ras is meer dan vijfduizend jaar oud en wordt zeer lange tijd gericht gefokt. Tegenwoordig worden Arabische volbloeden over de hele wereld gefokt. Het zijn erg temperament volle paarden, die erg slank maar toch gespierd zijn. Er ras typisch is het deukje in de neus, grote oplettende ogen en een hoog gedragen staart.  Ze zijn heel geschikt voor western door hun snelheid en wendbaarheid. Hun stok maat is meestal 1.45 tot 1.60.

Andere rassen.

Andere rassen kunnen zoals al eerder gezegd ook western gereden worden bijvoorbeeld :

 

Een Fjord (ras) tijdens westernriding:

 

 

 

 

 

Western gereden Haflinger (ras):

 

 

 

Western gereden Tinker (ras):

 

Western  Trekpaard (ras):

 

Western Shetlander *Die uiteraard niet agressief zijn!J* (ras):

 

Het is dus niet zo dat er alleen maar (slanke) Quarters en appaloosa’s  western gereden kunnen worden!

 

9.Uitleg woorden

Hieronder kan je de betekenis vinden van woorden die moeilijk kunnen  zijn voor paardenleken (zoals meester!):

Stap: de langzaamste gang van het paard of te wel gewoon lopen.

Draf:  2e de gang, rustig rennen

Galop:  Dit gaat  hardst, hierbij maakt het paard galop sprongen. (omdat het een drie- taktgang is, 3 voeten te gelijk aan de grond).

Bit:  Metalen mondstuk dat gebruikt word om samen met andere hulpen (van je zit, stem en je been) gebruikt word om een paard te besturen en langzamer te laten gaan.

Gebroken bit: Bit dat in het midden gebroken is (1 of 2x). Enkelgebroken word ook wel een trens(je) genoemd. Dit bit geeft als je er aan trekt pijn/druk aan het gehemelte.

 

Stang bit: bit dat niet gebroken is. Dit bit geeft druk/pijn  op de lagen (zij kant van de mond/ mondhoeken).

 

 Teugels: Lijnen die je vast houd, ze lopen naar het bit toe waardoor je kunt sturen. Bij  western worden deze gebruikt door tegen de hals te leggen om naar links of rechts te gaan.

Neusriem: Riem die over de neus loopt, bij western word deze meestal weggelaten.  De  neus riem zorgt er voor dat het bit stiller ligt in de paarden mond.

 

Manen:  De lange haren aan de nek.               

Hoofdstel:  tuig  wat om het hoofd word gebruikt om te rijden: zie plaatje (vorige blz.) bij neusriem.  

Halster:  Stuk stof of leer dat om het hoofd van het paard zit om hem vast te zetten, te wandelen of om het paard te vangen. Er zit geen bit aan en is ook niet bedoelt om te rijden:

 

(Stijg)beugels:  De dingen waar je je voeten in doet (bij western van leer bij andere disciplines van metaal:

       

Stijgbeugelriemen:

De riemen van leer waar de stijgbeugels aan zitten, bij western is dit niet aan de orde. Hiermee zitten de beugels ook vast aan het zadel, je kunt op maat maken naar de lengte van je benen:

Bandages: Lange lap stof met aan het einde klittenband dat om het onderbeen gewikkeld word.  Dit is voor de stevigheid en voor mooi. Ze zijn er in vele kleuren, en verschillende stoffen. Bij wedstrijden van zowel dressuur en western word alleen wit gebruikt.

 

Sporen: Dit is een metalen dingetje in de vorm van een u met aan de achterkant een meestal stomp pennetje  (met soms een balletje aan de achterkant) van verschillende lengtes voor aan de laars van ruiter, ze bestaan ook met een wieltje aan de achterkant (word meestal gebruikt bij western). Dit lijkt zielig maar ze zijn bedoel op fijnere en kleinere hulpen te geven, die met het wieltje word zachtjes langs de buik gerold. Het word vast gemaakt met een riempje aan de laars.

   

Nageeflijk:  Hierbij verlicht het paard zijn voorkant, gebruikt hij zijn achter benen goed, loopt hij voorwaarts, ontspant hij, en accepteert hij jou hulpen. Hij buigt zijn hals dan licht. Dit is een beloning van teamwork en goed rijden, en kan niet afgedwongen worden door bijvoorbeeld kneepjes in de teugels, van links naar rechts, of door aan de teugels te trekken, doe je dit wel dan krijgt het paard een valse knik in de hals (net achter de oren) en drukt hij zijn rug weg, dit is schadelijk voor het paard, en ook erg pijnlijk. Helaas gebeurt dit nog veel te vaak omdat het de snelste manier is om een paard naar hun doen ‘mooi’ te laten lopen.  Een paard mag  te diep lopen (met zijn hoofd naar zijn borst).Wel helpt het als je veel overgangen (van draf naar stap en weer naar draf, enz.) rijdt. Het lijkt of het  paard bergopwaarts loopt. Het nut van nageeflijk lopen is dat het beter is voor de rug, het mooi lijkt, het paard kan ontspannen en het paard beter te sturen is.  

Cap: bescherming voor je hoofd wat gebruikt word tijdens rijden voor het geval je valt.

 

Engels rijden: Ander woord voor dressuur.

 

Schoft:  Plek waar de nek overloopt in de rug, vaak is dit punt iets hoger (verschilt per paard).

   

Stokmaat: Maat die gemeten word vanaf de grond tot aan de schoft (dit omdat hoogste punt van het hoofd veranderd als het zijn hoofd of nek beweegt of uitstrekt). De hoogte van ene paard is altijd de stokmaat.    

Lichtrijden:  Als het binnenbeen  naar voren gaan, om het zo lichter te maken voor het paard en omdat het lichter is voor de ruiter. Je hebt hier een 1-2 ritme (Sta-zit-sta-zit,enz.).

Doorzitten:  Het tegenovergestelde van lichtrijden, hierbij blijf de ruiter zitten in het zadel en beweegt mee met het paard om zo ontspannen te kunne blijven zitten. Tijdens dressuur en western in hoge klasse is dit standaard. Als je wilt aangalopperen moet je ook eerst doorzitten.

  1. Bronvermelding

www.bokt.nl

www.westernriding.nl

www.whoa.nl

http://nl.wikipedia.org/wiki/Appaloosa_(paardenras)

http://nl.wikipedia.org/wiki/American_Quarter

www.en-natuurlijk-mijn-hoofd.nl/werkstuk/kant-en-klaar/westernriding1###

 

  1. Foto’s

                              

                                                                                                                               

         

  1. Slot

Ik vond het heel leuk om dit werkstuk te maken, en ik heb ook veel nieuwe dingen geleerd. Woordzoeker Quiz

  1. Waar komt western rijden vandaan?
  2. Wat is het verschil tussen western en dressuur?
  3. Welk woord is NIET in de moeilijke woorden lijst te vinden? Nageeflijk/teugels/zadel
  4. Wat is de bedoeling bij barrelracing?
  5. Welk western onderdeel is niet in Nederland toegestaan?
  6. Wat staat er op het 3e plaatje in mijn werkstuk?
  7. Op welke datum heb ik het werkstuk afgemaakt?
  8. Wat zijn teugels?
  9. Noem drie veel gebruikte westernrassen
  10. Waarvan zijn westernbeugels gemaakt?
  11. Wat zijn split reins?

De antwoorden staat ondersteboven onderaan de pagina. Vergroot  glas is handig

Heb je 7 of meer goed? Dan heb je mijn werkstuk voldoende gelezen! De antwoorden:

 

Dit was mijn werkstuk.